تبیان، دستیار زندگی

پیلاتس چیست؟

این رشته‌ی ورزشی بین خانم‌ها بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد همچنین خانم‌های باردار بسیار از این ورزش استقبال کرده‌اند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : حمید عبادی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
پیلاتس چیست؟
همه‌ی ما معتقدیم ورزش کردن بهترین راه برای تناسب اندام و سالم ماندن است. همچنین می‌دانیم ورش کردن در بهبود سبک زندگی افراد بسیار موثر است. اما شاید سوال اینجا باشد که کدام ورزش را انتخاب کنیم؟ در این مقاله به معرفی یکی از سیستم‌های تمرینی و ورزشی می‌پردازیم که از سری ورزش‌های تناسب اندام (فیتنس) می‌باشد.

پیلاتس چیست؟

پیلاتس یک سیستم تمرینی بر پایه‌ی تناسب اندام (فیتنس) است که در اوایل قرن بیستم توسط جوزف پیلاتس ایجاد و توسعه داده شد. این رشته‌ی ورزشی بین خانم‌ها بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد همچنین خانم‌های باردار بسیار از این ورزش استقبال کرده‌اند. جوزف پیلاتس در ابتدا روش ورزشی خود را "کنترولوژی "نامید. پیلاتس جزو ورزش‌هایی است که بر روی عضلات و تعادل کار می‌کند که معمولا یک ترکیب بدنی متعادل، زیبا و غیر حجیم به شما می‌دهد. توجه داشته باشید، افراد برای حجیم شدن بدن خود به سراغ این ورزش نمی‌آیند. طی یک تحقیق صورت گرفته مشخص شده است افرادی که به پیلاتس علاقمند هستند به روش ورزشی تی‌آرایکس و سیستم ورزشی یوگا هم علاقمند خواهند بود. بعد از معرفی پیلاتس به عنوان یک سبک ورزشی، استقبال مناسبی از این سبک شد و مردم زیادی به خصوص در قسمت غربی کره‌ی زمین مثل کانادا و امریکا این روش ورزشی را مورد استفاده قرار دادند. در سال 2005 در امریکا حدود یازده میلیون نفر پیلاتس را به صورت مداوم انجام می‌دادند و 14000 مربی هم در همین زمینه فعالیت می‌کردند.

پیلاتس علاوه بر اینکه استقامت بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد، باعث کاهش تنش و استرس در افراد نیز خواهد شد.


تحقیقات نشان داده‌است پیلاتس تاثیرات مفیدی بر روی وضعیت عضلات در افراد بالغ در مقایسه با افرادی که هیچ گونه ورزشی نمی‌کنند می‌گذارد. در پیلاتس می‌توان علاوه بر تناسب‌اندام، چربی سوزی و افزایش متابولیسم بدن را تجربه کرد.

اهمیت تمرکز در پیلاتس

پیلاتس شدیدا بر تمرکز کردن تاکید دارد و باید بگوییم نحوه‌ی انجام حرکات و تمرینات در این سیستم ورزشی بسیار مهم‌تر از خود تمرینات و حرکات است. ظاهرا جوزف پیلاتس به همین علت نام پیشنهادی "کنترولوژی" را برای این ورزش انتخاب کرده بوده و این نام به کنترل بر روی عضلات اشاره دارد. تمام تمرینات و حرکات کنترل شده می‌باشند و عضلات در تلاش هستند تا بر جاذبه غلبه کنند. به همین دلیل میزان استقامت عضلات در پیلاتس افزایش می‌یابد و حرکات بدن و عضلات، ساختار کنترل‌شده‌ای به خود می‌گیرند.
همچنین برای انجام پیلاتس به صورت صحیح، باید دقت کافی داشته باشیم.انجام دادن یک حرکت درست می‌تواند بسیار موثر‌تر از انجام چند حرت نادرست باشد. پس باید سعی شود دقت لازم را داشته‌باشیم.

اهمیت مرکز بدن در پیلاتس

در روش تمرینی پیلاتس توجه ویژه‌ای نسبت به مرکز بدن وجود دارد. اکثر مربیان پیلاتس از گروهی از عضلات به عنوان مرکز بدن یاد می‌کنند که این عضلات شامل عضلات ناحیه‌ی شکم، قسمت پایینی و بالایی کمر، عضله‌های ران پا و عضله‌های سُرَینی (عضله‌های باسن) هستند. در تمرینات پیلاتس باید تمام حرکات از مرکز بدن شروع شده و سپس به قسمت‌های دیگر برود.
بر همین اساس اکثر حرکات در پیلاتس بر روی پاها، شکم و کمر تمرکز دارند. شاید برخی سوال کنند که سایر قسمت‌های بدن چه می‌شود؟ پاسخ این است که در پیلاتس به سایر قسمت‌های بدن هم توجه می‌شود اما به طوری که یک ترکیب بدنی زیبا و متعادل به شما بدهد. به طور مثال فردی را فرض کنید که در یک سیستم ورزشی صاحب عضلات بازوی بزرگی شده که اصلا در ترکیب بدنی او نمی‌گنجد و با سایر قسمت‌های بدن او هماهنگی ندارد. در پیلاتس یک هماهنگی و توازن ایده‌آل به دست خواهد آمد.
با اجرای حرکات پیلاتس می‌توانیم از سطح آمادگی و تعادلی خوبی بهره‌مند شویم. حرکات پیلاتس می‌توانند اختلالات عضلانی و عدم تعادل در عضلات و حرکات را بهبود ببخشند و هماهنگی مناسبی را برای اعضای بدنمان فراهم کنند. البته برای رسیدن به نتایج مطلوب  باید حرکات را به درستی انجام دهیم و هنگام انجام تمرینات در موقعیت درستی قرار بگیریم. برای این منظور می‌توانیم از مربیان این رشته‌ی ورزشی کمک بگیریم.
پیلاتس چیست؟

از دیگر مزایای پیلاتس

کارشناسان طرف‌دار پیلاتس معتقدند الگوهای حرکتی عضلات و همچنین الگوهای تمرینی صحیح در پیلاتس که با تمرکز ذهنی انجام می‌شوند تاثیر شگفت‌انگیزی بر روی آرامش درونی و ذهنی افراد دارد.
همچنین آن‌ها می‌گویند: با افزایش دقت در حرکات، بدن کارایی بهتری پیدا می‌کند و این ویژگی هم استقامت بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد و هم باعث کاهش تنش و استرس در افراد خواهد شد.
در مقابل کارشناسان علاقمند به پیلاتس، وزارت بهداشت استرالیا در سال 2015 نتیجه‌ی یک مطالعه بر روی برخی از روش‌های درمانی را منتشر کرد که طی آن اعلام کردند ورزش پیلاتس به عنوان یک روش درمانی نمی‌تواند اثرگذاری چشم‌گیری داشته باشد.
البته معمولا مردم به علت تناسب اندام و سلامتی به دنبال ورزش پیلاتس می‌روند که طبق نتایج بررسی شده اثر خوبی در تناسب‌اندام و سلامتی می‌تواند داشته باشد.

ویژگی‌های پیلاتس در چند جمله

یک مرکز تحقیقاتی ورزشی، ویژگی‌های پیلاتس را به صورت خلاصه به این شکل بیان کرده است که جالب به نظر می‌رسد:
1- یک تمرین ذهنی - بدنی نشاط آور
2- ایجاد نقطه‌ی ثقل قوی در بدن، شکم صاف و کمر مستحکم
3- ایجاد عضلاتی زیبا و بدون چربی و افزایش انعطاف‌پذیری
4- ایجاد بدنی متعادل، بهبود عملکرد ورزشی و جلوگیری از آسیب‌دیدن

در نتیجه

 ورزش پیلاتس یکی از روش‌های ورزشی جذاب و نسبتا جدید است که در کنار ورزش‌هایی مثل روش ورزشی تی‌آرایکس دسته‌بندی می‌شوند. این ورزش‌ها باعث افزایش کارآیی بدن در کنار ترکیب بدنی زیبا، چربی سوزی و لاغری و افزایش سلامتی خواهند شد.